2- İHTİYARİ -ARABULUCULUK DAVET MEKTUBU

ARABULUCU TARAFINDAN YAPILAN İHTİYARİ ARABULUCULUK GÖRÜŞMESİNE (OTURUMUNA) DAVET MEKTUBU

 

Arabuluculuk Bürosu           :  

Dosya No:                               :  

 

Toplantı tarihi                       :   

Toplantı yeri                          :  

                                                                                                                      

Başvuran Taraf (1)              :  

                                    

Diğer Taraf (2)                   :     

 

Sayın                                    

 

 

Sayın                                        :

                  

              Taraflar olarak teklif ve talebin karşılıklı olarak kabul edilmemesi sonucunda  ………………………………………….  Kaynaklananuyuşmazlıkta, Sayın ……………… …………………………. uyuşmazlığın arabuluculuk yolu ile çözümlenmesi için tarafıma  müracaat etmiş bulunmakta olup Sayın  ……………………………. nin de, Başvuranın teklifini kabul ederek, taraflarca tarafım arabulucu olarak belirlemesi halinde, İhtiyari arabuluculuk görüşmeleri için sizleri toplantıya davet etmek istiyorum. 

              Öncelikle bilginize sunmak isterim ki  T.C. Adalet Bakanlığı’ndaki resmi sicile kayıtlı …… sicil numaralı arabulucuyum.

             …………………………………………uyuşmazlığı barışçıl olarak arabuluculuk yoluyla çözmek için bu davet yazısını yazıyoruz. İşbu hukuki uyuşmazlığının 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği iş ve işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlığı olduğu anlaşılmaktadır.

             Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilirler. Mahkeme de tarafları arabulucuya başvurmak konusunda aydınlatıp, teşvik edebilir. (6325 sayılı Kanun m. 13/1 )

             Aksi kararlaştırılmadıkça taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılır. (6325 sayılı Kanun m. 13/2 )

    İhtiyari Arabuluculuk Süreci; Tarafların ilk toplantıya davet edilmeleri ve taraflarla arabulucu arasında sürecin devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varılıp bu durumun bir tutanakla belgelendirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar  (6325 sayılı Kanun 16/1 )

    Arabuluculuk Sürecinin başlamasından sona ermesine kadar geçirilen süre, zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesabında dikkate alınmaz. (6325 sayılı Kanun 16/2 )      

    Arabulucuk sürecinin başladığının taraflar ve arabulucu tarafından bir tutanağa bağlanmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez. (6325 sayılı Kanun 16/2)

    Arabulucu yapmış olduğu faaliyet karşılığı ücret ve masrafları isteme hakkına sahiptir. Arabulucu, ücret ve masraflar için avans da talep edebilir. (6325 sayılı Kanun m.7 /1)

    Aksi kararlaştırılmadıkça arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflarca eşit olarak karşılanır. (6325 sayılı Kanun 7/2)

    Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir. (6325 sayılı Kanun m. 16 – 6) 

              Uyuşmazlığın tarafları olarak sizlerle yapacağımız ilk toplantı  (İlk oturum) 00  /00 / 000 - …………  günü saat: 00: 00’ da, …………………………… ……………………… adresi, …........ ………………… …..  Arabuluculuk Merkezinde  / Bürosun da  yapılacaktır.

    Arabuluculuk sürecinin daha verimli geçmesi için, arabuluculukla ilgili şu hususları bilgilerinize sunmak isterim:

a)   Arabulucu taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın çözümünde tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişi olarak yer alır ve taraflar arasındaki iletişim ortamını kolaylaştırarak kendi çözümlerini kendilerinin üretmeleri konusunda onlara yardımcı olur. Tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde arabulucu bir çözüm önerisinde debulunabilir.

b)  Arabuluculuk yoluyla uyuşmazlığın çözümü gönüllülük esasına dayalıdır. Taraflar, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusundaserbesttirler.

c)   Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk görüşmelerinde gizlilik ilkesine uyulmasıesastır.

d)   Taraflar arabuluculuk faaliyeti sonunda bir anlaşmaya varırlarsa, bu anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesini talep edebilirler. Dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuşsa, anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, “arabulucunun görev yaptığı yer sulh hukuk mahkemesinden" talep edilebilir.

e)   Taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir resmî işlemde kullanmak isterlerse, damga vergisi de maktu olarak alınır.

f)   Kanunlarda icra edilebilirlik şerhi alınmasının zorunlu kılındığı haller hariç, taraflar ve avukatları ile arabulucunun, ticari uyuşmazlıklar bakımından ise avukatlar ile arabulucunun” birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır.

g)  Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.

·       İşçi işveren uyuşmazlığı ile sınırlı olmak üzere, işveren adına çalışan katılacaksa çalıştığını gösteren belge, imza sirküleri ve yetkililer tarafından düzenlenmiş imzalı yetkilendirme belgesinin,

·       Gerçek Kişilerin Kimlik belgeleri,

·       Tüzel kişilerin; Kooperatif – Vakıf Veya şirket yetkilisi olarak katılacak olanların; yetkili olduğunu gösteren Noter tasdikli imza sirküleri (belgesi),

·        Vekil sıfatı ile Toplantıya Katılacak olanlar; Avukatların Arabuluculuk toplantılarına katılma konularında usulüne uygun vekâlet (vekâletnamede “arabuluculuk yoluna başvurmaya, takip ve sonuçlandırmaya” ibarelerinin olması) yetki belgesi ile katılacak olan avukatların; avukat tarafından tasdikli vekalet sureti ile  yetki belgesi,

İbrazı gerekmektedir.     00.00.0000

 

Arabuluculuk Merkezi  :    

Arabulucunun

Adı, Soyadı                        

Sicil No.                           :   

 

İletişim bilgileri              :   


Dosya indir (docx)