3- Açılış Konuşması Örneği - Kısa - Dava Şartı Arabuluculuk

DAVA ŞARTI ARABULUCULUKDA AÇILIŞ KONUŞMASI

 

Sayın …..

Sayın …..

 

Hoş geldiniz,

 

Ben  ……..  ……, Adalet Bakanlığı -  Arabuluculuk Daire Başkanlığı ……. Sicil sayı ile kayıtlı arabulucuyum. Ticari uyuşmazlıktan /  işçi işveren ilişkisinden kaynaklanan alacak konusundaki uyuşmazlıkta,  ………………  Arabuluculuk Bürosu tarafından görevlendirildim.

 

Merkezimizde, soğuk ve sıcak içeceklerimiz mevcut olup, dileğiniz zaman alabilirsiniz, ayrıca tuvaletlerimiz koridorun sonunda sağdadır. ihtiyacınız olduğunda telefonu, bilgisayarı ve yazıcıyı kullanabilirsiniz.

 

Arabuluculuk sürecine başlamadan önce, sizi bu süreç, arabuluculuk kuralları ile etik kodları hakkında bilgi vermek istiyorum.

 

Arabuluculuk, öncelikle müzakere ve iletişim sürecidir. Sizlerin farklı sebeplerle anlaşamadığınız ticari / işçi işveren ilişkisinden kaynaklanan bu uyuşmazlığı burada birlikte Çözmeye çalışacağız.

 

 

Arabuluculuk, gönüllü ( iradi ) bir süreç olup, bu süreç içinde uyuşmazlığın çözümü, sizlerin iletişime devam etmek suretiyle konu ve çözüm odaklı olmanız ile mümkün olacaktır. Her aşamada devam etmek istemez iseniz lütfen bunu  bildirin.

 

Uyuşmazlığı birlikte çözmeye çalışacağız, birinizin istemesi veya benim gerekli görmem halinde ayrı ayrı ( özel) görüşme yapabileceğimizi, Özel görüşmede söylediklerinizin diğer tarafa aktarılmasını istediğiniz kadarını aktaracağımı bilmenizi istiyorum.

 

Arabuluculuk görüşmelerinde, Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu ve taraflar arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeleri, diğer kayıtlar ile teklifleri gizli tutmakla yükümlü olduğunu bildirmek istiyorum.

 

Sıra ile söz almanız ve biriniz konuşurken dinlemenizi isteyeceğim. Söylemek istediğiniz- sormak istediğiniz hususlar olursa, önünüzdeki kâğıtlara not alarak sıranız geldiğinde aldığınız notlardan başlayabilirsiniz.  

 

Bu süreçte, arabulucu olarak ben tarafsızım. Tarafsızlığımı sürecin sonuna kadar koruyacağım.  Kararı ben değil sizler vereceksiniz.  Görevim; sizlerin daha iyi iletişim kurmasına olanak sağlamak ve uyuşmazlığın giderilmesine ilişkin çoklu seçenekler üretebilmenizi desteklemektir. Anlaşma sağlayamaz ise size sön bir çözüm önerisinde bulunacağım.

 

( Dava şartı arabuluculuk için) Arabulucuğun hukuki ve mali neticeleri hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum.

Dava şartı arabuluculuk ilk oturum toplantısına katılmayan tarafın, dava açılması halinde haklı çıksa dahi masraf ve vekalet ücreti talep edemeyeceği, gizliliği ihlalin cezai müeyyidesi olduğunu, anlaşma olmaması halinde iki saatlik ücretin arabulucuya devlet tarafından ödeneceği, dava sonucunda haksız çıkan taraftan bu miktarın rücuen alınacağı, anlaşma olması halinde tarife gereği arabuluculuk ücretini anlaşmanıza uygun olarak sizin tarafından ödeneceği,  Arabuluculuk sürecinin başından son tutanak tarihine kadar zaman aşımının işlemeyeceği / duracağı, anlaşılması halinde anlaşılan hususlarda dava açılamayacağı, taraflar ve vekillerinin hazır olması halinde anlaşma belgesinin ilam niteliğinde olacağı, birinin eksik olması ile yapılan anlaşma belgesinin Mahkemeden icra edilebilirlik şerhi alındığında ilam niteliğinde olacağı hususlarında bilgi sahibi olmanızı istiyorum.  

 

Geldiğiniz için teşekkür ediyorum.

 

Sormak veya eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Birbirinize nasıl hitap etmek istersiniz ?

 

 

Öyle ise başlayabiliriz.

 Dosya indir(docx)