Tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk Davet Mektubu Şablonu

TÜKETİCİHUKUKU UYUŞMAZLIKLARINDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUK SÜRECİNE DAVET MEKTUBU

Arabuluculuk Dosya Bilgisi                              :

Arabuluculuk Bürosu                                       :      ************

Büro Dosya Numarası                                         :        ************

Arabuluculuk Numarası                                    :        ************

Dosyanın Tarafları                                           :

Davet Gönderilen Taraf                                  :      ************

Diğer Taraf                                                         :     ************

Toplantı Bilgileri                                               :

İlk Oturum Tarihi                                              :     ************

İlk Oturum Adresi                                            :   ************

Sayın............................................................... ,

……………………….tarafından ………………….. Arabuluculuk Bürosuna yapılan başvuru üzerine UYAP Arabulucu Portal tarafından görevlendirilmiş T.C. Adalet Bakanlığı’ndaki resmi sicile kayıtlı ……..sicil numaralı arabulucuyum.

Taraflar arasında........................konusundatüketici hukuku kapsamında yer alan uyuşmazlığın barışçıl olarak arabuluculuk yoluyla çözümlenmesine olanak sağlamaküzere sizi,katılımınızla birlikte gerçekleştirmeyi dilediğimiz arabuluculuk ilk oturumuna davet ediyoruz.

Hukuki uyuşmazlığınızın 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği iş ve işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlığı olduğu anlaşılmaktadır.

6502 sayılı yasanın 73/1. Madde uyarınca, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevli olup 6502 sayılı yasanın 73/A maddesi uyarınca, tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.

Arabuluculuk sürecinin daha verimli geçmesi için, arabuluculukla ilgili şu hususları bilgilerinize sunmak isterim:

a)Arabulucutaraflararasındakihukukiuyuşmazlığınçözümündetarafsızvebağımsızbirüçüncü kişiolarakyeralırvetaraflar arasındaki iletişimortamınıkolaylaştırarakkendiçözümlerinikendilerininüretmelerikonusunda onlarayardımcıolur. Taraflarınçözüm üretemediklerininortaya çıkması halindearabulucubirçözüm önerisinde de bulunabilir.

b)Arabuluculukyoluylauyuşmazlığınçözümügönüllülükesasınadayalıdır. Taraflar, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda serbesttirler.

c)Arabuluculuk yoluyla uyuşmazlığın çözümü ekonomik, sosyal ve psikolojik bakımdan faydalıdır. Arabuluculuksürecitaraflararasındakiilişkilerinkorunmasınayardımcıolurvetoplumsalbarışahizmeteder

ç)Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk görüşmelerinde gizlilik ilkesine uyulması esastır. Bu durum, ticari, mesleki ve kişisel sırlarınızın korunmasını sağlayacağı gibi, ticari, mesleki ve kişisel itibarınızın zarar görmesini de engelleyecektir.

Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez (HUAK m. 18A/15).

Dava açılmadan önce ihtiyati tedbir kararı verilmesi hâlinde 6100 sayılı Kanunun 397 nci maddesinin birinci fıkrasında, ihtiyati haciz kararı verilmesi hâlinde ise 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 264 üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen dava açma süresi, arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar işlemez (HUAK m. 18A/16).

Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir (HUAK m. 3/2).

Arabulucu, yapılanbaşvuruyu görevlendirildiği tarihten itibarenüç haftaiçinde sonuçlandırır. Bu süre                                 zorunluhâllerdearabulucutarafındanenfazlabirhaftauzatılabilir (HUAK m. 18A/9).

Arabulucu, taraflaraulaşılamaması, taraflarkatılmadığıiçingörüşmeyapılamamasıyahutyapılangörüşmelersonucundaanlaşmayavarılmasıveyavarılamamasıhâllerindearabuluculuk                faaliyetinisonaerdirirvesontutanağıdüzenleyerekdurumuderhâlarabuluculukbürosunabildirir (HUAK m.18A/10).

Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre karşılanır. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz. (HUAK m. 18A/12).

6502 sayılı yasa 73/A maddesi 3. Fıkra uyarınca; Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya tarafların anlaşmaları ya da anlaşamamaları hâlinde tüketicinin ödemesi gereken arabuluculuk ücreti, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Ancak belirtilen hâllerde arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin Birinci Kısmına göre iki saatlik ücret tutarını geçemez.

6502 sayılı yasa 73/A maddesi 4. Fıkra uyarınca Arabuluculuk faaliyeti sonunda açılan davanın tüketici lehine sonuçlanması hâlinde arabuluculuk ücreti, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre davalıdan tahsil olunarak bütçeye gelir kaydedilir.

Arabuluculukmüzakerelerinetaraflarbizzat, kanunitemsilcileriveyaavukatlarıaracılığıylakatılabilirler. Uyuşmazlığınçözümünekatkısağlayabilecekuzmankişiler de müzakerelerdehazırbulundurulabilir (HUAK m. 15/6).

Arabuluculukgörüşmeleri, taraflarcaaksikararlaştırılmadıkça, arabulucuyugörevlendirenbüronunbağlıbulunduğuadliyargı ilk derecemahkemesiadaletkomisyonununyetkialanıiçindeyürütülür (HUAK m. 18A/17).

Uyuşmazlığıntaraflarıolaraksizlerin katılımıyla yapacağımız ilk toplantı ………….tarihindesaat…..’de …………………………………..……………adresindegerçekleştirilecektir.

Taraflardanbiriningeçerlibirmazeretgöstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanaktabelirtilirvebutarafdavadakısmenveyatamamenhaklıçıksa bile yargılamagiderinintamamındansorumlututulur. Ayrıcabutaraflehinevekâletücretinehükmedilmez. Her ikitarafında ilk toplantıyakatılmamasısebebiylesonaerenarabuluculukfaaliyetiüzerineaçılacakdavalardataraflarınyaptıklarıyargılamagiderlerikendiüzerlerindebırakılır (HUAK m.18A/11).(6502 sayılı yasa 73/A maddesi ikinci fıkra hükmü uyarınca tüketici aleyhine uygulanamaz.)

Arabuluculuk görüşmelerine, gerçek kişilerin kimlik belgesi, şirket yetkililerinin kimlik belgesi ve imza  sirküleri, avukatların kimlik belgesi ve arabuluculuk görüşmelerinekatılmakonusundaözelyetkibulunanvekâletnameiletoplantıyakatılmasıgerekmektedir.

Arabuluculuk görüşmelerinde, idarenin taraf olduğu uyuşmazlıklarda idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil eder (HUAK m. 15/8). Komisyon kendisini vekil ile temsil ettiremez (HUAK Yönetmeliği m. 18/1).

Arabuluculuk ilk oturumuna katılımınızı dileriz.

Saygılarımızla.

 

Arabulucu

Adı, Soyadı, Sicil No. , İletişim bilgileri

 

 

Dosya indir(docx)